HARAP MAAF, SAYA AGAK SIBUK DAN TIDAK KESEMPATAN LAGI UNTUK MENYINGGAH KE BLOG RAKAN2. ISHH BANYAK SANGAT KE RAKANNYA... INSYALLAH ADA YANG NAK BERKAWAN DENGAN SAYA KANNNN?.. NANTI SAYA AKAN SINGGAH KE BLOG KAWAN2 YER. WEEKEND HARI TU SAYA ADA BELI MANGGA. MURAH BETUL 2 KILO RM10.00. TAK TAU LAH KENAPA MURAH SANGAT, MUNGKIN MUSIM MANGGA KOT. KEMAIN SERONOK SUAMI SAYA. KATANYA NAK BUAT PULUT MANGGA, LAMA BETUL TAK MAKAN. ALHAMDULLILAH REZEKI SUAMI SAYA BERKESEMPATAN SAYA MEMBUAT PULUT MANGGA UNTUKNYA. MENURUT SUAMI SAYA ORANG-ORANG BELAH UTARA MEMANG BIASA MAKAN PULUT BEGINI, SERIUS SAYA MEMANG TAK PENAH MAKAN SEHINGGALAH SAYA BERKAHWIN DENGAN SUAMI SAYA. KALAU IKUTKAN SUAMI SAYA KUAH SANTAN TU, MEREKA TAK MASAK CUMA GAULKAN DENGAN GARAM SAJA. TAPI SAYA MASAKKAN JUGA SIKIT SEBAB TAKUT ANAK2 SAKIT PERUT PULAK. LAGI PUN LEBIH TAHAN LAMA.
Bahan-bahan
500gram beras pulut
*510ml santan
*2 sudu teh garam
*1 sdb gula
2-3 helai daun pandan
1 biji mangga masak (dihiris)
** nota : di campurkan sekali dan di gaul rata.
untuk kuah santan
250ml santan (kira-kira 1 cawan)
1sdt garam
1sdb gula (kalau tak suka tak payah letak pun takpe, tapi saya letak bagi manis-manis buah gitu)
1-2 helai daun pandan
Cara-cara memasak pulut
1. rendam beras pulut semalaman dan kemudian kukus selama 25 minit. Jangan lupa letakkan daun pandan.
2. Setelah masak, keluarkan pulut dan masukkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas dan campurkan santan bersama dengan gula dan garam. gaul hingga rata ke seluruh pulut dan kelihatan berkilat. jangan masukkan semua santan, masukkan sedikit demi sedikit. apabila telah rata ke seluruh pulut berhenti letakkan santan dan kukus semula sekejap sehingga pulut meresap santan dan berkilat.
3. Bila telah masak bolehlah dihidangkan bersama dengan mangga atau durian.
cara memasak kuah santan
Campurkan semua bahan kuah dan renehkan di atas dapur, jangan sehingga pecah minyak, setelah itu hidangkan pulut dan mangga dan di siram dengan kuah santan untuk juadah keluarga yer.